Bij het opstarten van een Magento Webshop komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen het verkopen van artikelen. Een van de dingen die nog weleens vergeten wordt is de administratie die bij een Magento Webshopkomen kijken. Bij de administratie, komt ook de Belastingdienst kijken. Wat moeten deze precies weten?

Belastingdienst

De administratie van een Magento Webshoplijkt over het algemeen moeilijker dan het is. De Belastingdienst hoeft namelijk in feite alleen maar te weten hoeveel u heeft verkocht en hoeveel u heeft uitgegeven. Ook willen zij weten tegen welk BTW tarief (19-hoog of 6-laag) u de producten hebt ingekocht en verkocht. Dit kunt u simpel bijhouden in een Excel bestand. Een tabblad inkoop, een tabblad verkoop en een tabblad met de verschillen zal al een heleboel duidelijk maken. Wanneer u op deze manier een goede boekhouding bijhoudt, zou dit geen problemen op moeten leveren.

Boekhouder

Helaas heeft niet iedereen verstand van boekhouden en ook hebben we zeker niet allemaal tijd voor een cursus boekhouden in de avonduren.  Ook zitten er aan het werken in Excel wel een paar haken en ogen. Zo is een basiskennis van Excel essentieel en een wiskundige blik op de zaak is zeker ook niet onoverbodig. Mocht u hier niet over beschikken en nog nooit hebben gehoord van kasboeken, grootboeken en afschrijvingen, is het verstandig een boekhouder of accountant in te schakelen. Pas als je de experimentele fase van je Magento Webshop achter je hebt gelaten, is het aan te raden een boekhouder of accountant te nemen.

Verantwoordelijkheid

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant is makkelijk uit te leggen: Boekhouder is een vrij beroep. Iedereen mag zich boekhouder noemen en advies geven. Een accountant heeft bepaalde diploma's en is dus zeker op de hoogte van het belastingstelsel en de boekhoudregels. Een accountant is meestal wat duurder dan de boekhouder. Vergeet niet dat u eindverantwoordelijk bent en blijft! Als de boekhouder of accountant er een potje van maakt dan bent u nog steeds aansprakelijk. Het is dus verstandig om de boeken regelmatig te controleren.