Een van de meest belangrijke keuzes's beginnende webwinkels is het kiezen van de software op basis waarvan de website wordt ontwikkelt. In eerste instantie is het daarbij belangrijk te kiezen tussen een SaaS oplossing of een software-pakket dat op je eigen hostingserver geinstalleerd wordt. In Nederland komt de keuze tussen deze twee oplossing al gauw neer op de keuze tussen Seoshop of Magento.

Bij een SaaS-oplossing open je je webshop op abonnementsbasis bij een aanbieder die de webshop voor je onderhoudt. Voordeel is uiteraard dat de aanbieder je een hoop werk uit handen neemt in de vorm van updates en hosting, nadeel is echter dat je afhankelijk bent van de aanbieder op het gebied van doorontwikkeling. Zelf heb je hier zeer beperkt invloed op.

Het alternatief is een software pakket te installeren op je eigen server waarbij je dus de controle houdt over je eigen software. Dit geeft je de volledige vrijheid over de doorontwikkeling van je website, maar je zult hier in samenwerking met je webontwikkelaar wel zelf zorg voor moeten dragen. 

In Nederland zal deze keuze neerkomen op een keuze tussen de grootste aanbieders op beide vlakken, namelijk kiezen tussen Seoshop of Magento.

Snel online met Seoshop of Magento voor de lange termijn

Voor- en nadelen Seoshop

Wanneer je snel online wilt voor een beperkt budget is Seoshop een zeer goede oplossing. Hiervoor is geen technologische kennis vereist, waardoor je geen webontwikkelaar nodig hebt. Uiteraard bespaart aanzienlijk op je budget, hetgeen dan ook direct het belangrijkste voordeel van Seoshop is. Houdt er echter rekening mee dat wanneer je meer producten en omzet hebt, Seoshop al snel een hoger maandbedrag gaat rekenen.

Het nadeel hiervan is dan ook dat je niet zelf aan je webshop kan ontwikkelen. Je bent afhankelijk van hetgeen Seoshop met haar partners voor je ontwikkelt, waar je dus slechts zeer beperkt invloed hebt op de doorontwikkeling van jouw eigen webshop. 

Voor- en nadelen Magento

Hoewel de opstartkosten bij Magento hoger zijn er buiten de hostingkosten geen maandelijkse kosten waar je mee rekening hoeft te houden. Het aantal producten en orders is bij Magento onbeperkt, en er is dus geen sprake van een maandbedrag dat naar aanleiding van deze factoren stijgt.

Ook heb je bij Magento wel totale vrijheid over de doorontwikkeling van je webwinkel, hetgeen bij Seoshop wel het geval is. Voor zeer kleine webshop kan bij de keuze voor Seoshop of Magento de snelheid en het lage opstartbedrag van Seoshop de doorslag geven. Voor webwinkels met serieuze ambities raden wij het gebruik van SaaS-oplossing af. 

Kiezen voor Seoshop of Magento?

Jouw specifieke situatie bepaalt of je gebaat bent met seoshop of Magento. Wezz e-Commerce raadt het gebruik van Seoshop alleen aan voor kleinschalige projecten waarvoor een zeer beperkt budget beschikbaar is. In alle andere gevallen is het belangrijk de afhankelijk van een platform als Seoshop te vermijden en over te gaan op een product op de eigen server zoals Magento.

Meer weten over de keuze voor Seoshop of Magento? Wezz e-Commerce kijkt graag samen met jou naar jouw specifieke situatie!