Voor de eigenaar van een webwinkel is de keuze voor een software platform een belangrijke, maar ook moeilijke keuze. Wezz e-Commerce schreef eerder over de keuze voor SAAS-oplossing of een webwinkel oplossing op je eigen server, en de voordelen van open-source software ten opzichte van closed-source software. Wij adviseren webwinkels te kiezen voor een eigen installatie van open-source oplossing.

Na de keuze voor het type webwinkel software dat u wilt gebruiken zijn er verschillende keuzes en concurrenten waartussen je kunt kiezen. Binnen de open-source oplossingen is Magento met afstand het grootste en meest populaire platform. Wij vergelijken Magento met Prestashop, een van de bekendere alternatieven. 

Prestashop of Magento?

De keuze voor Prestashop of Magento hangt altijd af van jouw specifieke situatie. Welke wensen heb je en welke eisen stelt jouw project aan het e-commerce systeem. In het algemeen geldt dat Prestashop geschikt is voor kleinere webshops, waarbij Magento 

Installatie en technische specificaties

Of je nou kiest voor Prestashop of Magento, beide zijn gratis te downloaden van de respectievelijke websites en gemakkelijk te installeren. Beide systemen draaien op alle standaard hostingpakketten, hoewel aan te raden valt voor goede performance van Magento te kiezen voor professionele Magento hosting.

Zoekmachine-optimalisatie

De mate waarin jouw webwinkel goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines hangt van vele factoren af. Vooral in de keuze van de template is het belangrijk rekening te houden met de geschiktheid van de betreffende template voor SEO, of je nou kiest voor Prestashop of Magento. Hoewel ook met Prestashop goede resultaten in de zoekmachines te behalen zijn is het in zijn algemeenheid zo dat Magento meer opgebouwd is met zoekmachine-optimalisatie in het achterhoofd.

Hoeveelheid functies & compatibiliteit

Magento is qua hoeveelheid functies een wat uitgebreider systeem dan Prestashop. Wanneer je twijfelt tussen Prestashop of Magento is het echter belangrijk te bekijken welke functies je voor jouw project precies nodig hebt. Heb je alle functionaliteit die Magento biedt nodig? Of is jouw project ook prima te realiseren op basis van Prestashop.

Omdat Magento zich richt op de professionelere webwinkels zijn er zeker op het gebied van koppelingen met externe systemen veel meer mogelijkheden beschikbaar dan bij Prestashop. Magento excelleert in het koppelen van uw webwinkel met externe systemen als bijvoorbeeld administratiesoftware, leveranciers, customer loyalty programma's en e-mailmarketingsoftware.

Beschikbaarheid modules, templates & community

Prestashop en Magento zijn beide grote systemen en er zijn daarom veel gratis en betaalde modules en template beschikbaar zijn. Hoewel dit er bij Magento iets meer zijn dan bij Prestashop is er voor beide systemen een zeer ruim aanbod aan templates beschikbaar zodat je een uitstraling kunt kiezen die bij je doelgroep past. Ook zijn er op beide systemen volop mogelijkheden om functies aan de webwinkel toe te voegen door modules aan te schaffen.

Omdat Magento stricter is de manier waarop de code is opgebouwd is het belangrijk bij Magento binnen de standaarden van Magento te blijven. Omdat Prestashop hier wat nonchalanter mee is, kan er aan de webshop gewerkt worden door minder gekwalificeerde en ervaren ontwikkelaars. Houdt er dus rekening mee dat voor aanpassingen en ontwikkelingen voor een Magento webshop vaak een meer ervaren ontwikkelaar vereist is. 

Conclusie

Beide systemen zijn kwalitatief goed in orde en goede keuzes om een webwinkel te beginnen. Wanneer je de keuze maakt tussen Prestashop of Magento zijn er echter afhankelijk van jouw specifieke situatie factoren die een van de systemen voor jou aantrekkelijker kan maken. In het algemeen geldt dat Prestashop een wat lichter systeem is waarmee je snel een webshop kan openen, wanneer je echter wat meer eisen stelt dan kan de professionaliteit en uitgebreidheid van Magento voor jou interessanter zijn.