Wat is feedmarketing precies? 

Met feedmarketing kan je advertenties voor de producten uit jouw webshop plaatsen op andere websites. De techniek hiervoor bestaat al een tijdje, maar feedmarketing wordt nu echt populair.

Hierbij krijg je de mogelijkheid om real-time prijzen en voorraadstatus aan te passen en kan je automatisch, op basis van de feed, grote aantallen advertenties plaatsen.

Wellicht het meest bekende voorbeeld is het automatisch verschijnen van jouw producten bij een zoekactie in Google, maar er zijn meer mogelijkheden zoals het adverteren op vergelijkinssites of via affiliate netwerken.

Dit is ons tweede artikel dit jaar over feedmarketing, we hebben het hier eerder dit jaar in ons blog al over gehad over het koppelen van jouw Magento shop met een feed.

Hoe werkt feedmarketing 

Jij stuurt een gegevensbestand met productinformatie (bijvoorbeeld een XML of CSV bestand, de eisen verschillen per site) op naar de feed site. Deze verwerkt jouw bestand en plaatst automatisch advertenties op de site.

Zodra iemand klikt op jouw advertentie wordt er een vergoeding in rekening gebracht. Het voordeel is dat deze vergoeding vaak lager is dan bijvoorbeeld adverteren via de traditionele Adwords campagnes.

Aan de slag met feedmarketing?

Steeds meer websites bieden een mogelijkheid aan voor feedmarketing. We benoemen de belangrijkste websites.

Feedmarketing in zoekmachines

 Zoekmachines geven de mogelijkheid om je productfeed aan te bieden en voor deze producten te adverteren op basis van CPC (Cost per Click).

Feedmarketing in Nederlandse vergelijkingssites

Adverteren op vergelijkingssites kan interessant zijn omdat veel consumenten hier kijken voordat zijn een aankoop doen.

Op de vergelijkingssites wordt veelal ook op basis van CPS (Cost per Sale, er wordt een percentage van de verkoop berekend) of CPC (Cost per Click) geadverteerd. Interessant is dat de CPC vaak lager is dan via Google Adwords. 

Beslist.nl

Aanmelden op beslist.nl kan eenvoudig als je minimaal één jaar bent ingeschreven bij de KvK en als jouw webshop minimaal zes maanden actief (de eerste orders zijn meer dan 0,5 jaar oud) is met het leveren van producten in Nederland en/of België.

Kieskeurig.nl

Kieskeurig hanteert dezelfde voorwaarden als Beslist wat betreft minimaal bestaan van een jaar KvK en zes maanden activiteit. Verder wordt er een eenmalige aansluitfee gerekend van € 175,- en daarna per klik afgerekend. Fashion sites worden aanbevolen te adverteren via Fashionchick.nl

Fashionchick

Zoals de naam al doet vermoeden is deze site gericht op de damesmodebranche. Fashionchick werkt samen met Kieskeurig en hanteert dezelfde voorwaarden. 

Vergelijk.nl

Vergelijk.nl werkt op basis van CPC.  Iedere webwinkel komt in aanmerking voor aansluiting. De kosten bedragen eenmalig € 200 en maandelijks € 50,- .

Shopwiki

Shopwiki is onderdeel van het Amerikaanse Oversee.net. Shopwiki heeft in Europa veel websites dus voor internationale webshops kan dit extra interessant zijn.

Aanmelding bij Shopwiki is gratis. Na 3 of 4 weken zullen je producten op Shopwiki worden geplaatst. Adverteren is een optie die binnenkort wordt toegevoegd, voorlopig kan dit alleen via affiliate netwerken.

Tweakers

Tweakers.net is een website gericht op techniek en gadgets. Jouw feed plaatsen op Tweakers kan dus alleen interessant zijn wanneer je technische producten verkoopt. 

Koopjespakker

Koopjespakker.nl is iets minder bekend maar heeft meer dan 2000 aangesloten webshops. Bij een assortiment of feed kleiner dan 5000 producten is het aanmelden gratis! Daarboven betaal je € 0,45 per product per maand.

Kelkoo

 Jouw producten plaatsen op Kelkoo via de feed werkt hetzelfde als de concurrenten. Bij Kelkoo wordt in principe per klik afgerekend. De prijzen voor opname op Kelkoo worden niet vermeld.

ShopAlike

ShopAlike.nl is onderdeel van het concern Rocket Internet (Bekend van onder meer Zalando) en is dus internationaal aanwezig. Er zijn weinig extraa voorwaarden voor deelname, behalve dat je minimaal 100 producten aanbiedt op je shop.

 ShopAlike hanteert geen startkosten en geen maandelijkse kosten. De beste posities worden op ShopAlike betaald via het CPC model.

Ciao!

CiaoShopping.nl is onderdeel van Le Guide, naar eigen zeggen marktleider voor Shopping Guides. Le Guide heeft meerdere websites over heel Europa.

Ciao hanteert geen inschrijfgeld. De betaling is CPC.

Choozen en Koopkeus

Choozen is van hetzelfde bedrijf als Ciao. Met een feed komen je producten dus ook op Choozen en Koopkeus.nl. 

Twenga 

Twenga is voor alle typen webshops en is een internationale website met vestiging in Nederland. Je kunt je webshop zonder inschrijfgeld aanmelden. Bij Twenga wordt ook afgerekend per klik.

Feedmarketing op grote portals 

Steeds meer van de grote webshops en portals stellen hun site open voor advertenties van andere shops.

Feedmarketing in affiliate netwerken

Om ook op kleinere websites te adverteren kan je je aansluiten bij een affilate netwerk. Bij een affiliate netwerk betaal je een percentage over de verkochte producten via het netwerk (CPS).